top of page

Yrittäjät nostavat Suomen

Olen haastatellut vuosia työkseni yrittäjiä ja johtajia – Nokiasta nyrkkipajoihin. Tässä yrittäjien näkemyksiä siitä, kuinka Suomi saadaan nousuun:

– Irtisanomissuoja pitäisi poistaa, koska silloin yritykset työllistäisivät. Sillä saisi helposti hallituksen tavoitteleman 5 %:n kilpailukykyloikan (pkt-yrittäjä, 30 vuoden kokemus).

– Kyky, osaaminen ja halu muutokseen on Suomessa heikko, ja asenne työntekoon vielä huonompi. Työntekijät käyttävät sosiaaliturvaa häpeilemättä hyväkseen.

– Tarve palkata olisi suuri, halu ei. Palkan, lomapalkan, sivukulujen ja sairausajan korvausten maksaminen luovat liian suuren riskin. Enkä ymmärrä, miksi jollekin maksetaan 3000 euroa palkkaa esim. työvuosien tai jonkin nimikkeen mukaan, vaikka hän tuottaa 1000 euroa.

– Jos yrittäjä työllistäisi viisi henkeä, pitäisi hänen saada tienata vuodessa 50 000 euroa verovapaana (pienyrittäjä, entinen pkt-yrittäjä, 20 vuoden kokemus).

– Puolet eläkemaksuista pitäisi ottaa pois siksi aikaa, että päästään tästä lamasta. Palkkoja ei tarvitsisi laskea, mutta valtion velvoitteet rasittavat liikaa. Suomessa ei riitä, että yritys on kannattava, sen pitää olla superkannattava, että se pysyy edes pystyssä.

– Eläkelaitoksilla on 180 miljardin varallisuus. Ne voisivat mainiosti maksaa vaikka seitsemän vuotta eläkkeitä ilman uutta tuloa. Entäs verovapaat säätiöt – kyllä niidenkin pitäisi maksaa veroja tulosta.

– Saavutettuja, kestämättömiä etuja ei saada hävitettyä. AY-liikkeen pitäisi joustaa. Ei ihme, että yrityksiä perustetaan Viroon. Sikäläinen veromalli pitäisi saada tänne, eli että yrityksen ei tarvitsisi maksaa veroja, ennen kuin siitä otetaan rahaa ulos (pkt-yrittäjä, 40 vuoden kokemus).

– Suurin haitta on se, että verottaja haluaa yhteisöverot, ennen kuin niitä on edes tienattu. Tämä kasvattaa valtiontalouden suhdannevaihteluita. Myös ALV:n perintätapa on tehokas investointien este, sillä iso osa investointiin potentiaalisesti käytettävästä rahasta makaa verottajan hallussa.

– Yrittäjällä on vain velvollisuuksia, mutta ei juurikaan oikeuksia. Oikeus on sanoa, mitkä ovat työtehtävät ja koska on työvuoro – muuta ei olekaan (tuore pkt-yrittäjä).


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page