top of page

Jarmo Honkanen, Finsoffat: – Tyydytystä saa uusista, toimivista ratkaisuista

– Yrittäjyys vaatii sitkeyttä ja periksiantamattomuutta. Välillä voi tuntua, että se on mahdotonta, mutta pitää jaksaa. Pitää ottaa uusia suuntia, jos joku epäonnistuu. Pitää hakea markkinarakoja. Nykyteknologia pitää ottaa käyttöön. Tärkeää on myös luottaa ihmisiin ja palkata "itseään viisaampia". Pitäisi pyrkiä siihen, että kaikki ei ole itsestä kiinni, toteaa Finsoffien toimitusjohtaja, yrittäjä Jarmo Honkanen.

– Yleisimmin paineita aiheuttaa kiire. Suurimpia paineita tulee, jos kauppa ei käy – tai sitten jos se käy erittäin hyvin. Mutta yrittäminen on paineen alla toimimista.

– Olen vähän sellainen, että en osaa illalla mennä heti nukkumaan. Yritän mennä sänkyyn ennen puolta yötä tavoitteena kahdeksan tunnin unet, mutta yleensä ne jäävät 6–7 tuntiin. Kello herättää 6.15, jos on kovia paineita, herään ennen kelloa. Sitten luen paperihesarin ja juon kahvit. Työmaalla pitää olla kahdeksalta.

– Lomaa pyrin pitämään 3-4 viikkoa vuodessa. Kevättalvella menemme Lappiin viikoksi, jolloin puhelin on vastaajalla. Kesällä lomailen 2-3 viikkoa – neljää viikkoa putkeen en ole pitänyt viimeiseen kymmeneen vuoteen, Honkanen toteaa.

Yrittäminen ja perhe täyttävät elämän. Moottoriurheilu on kiinnostanut lapsesta asti, mutta säännölliseen harrastamiseen ei aika riitä. Vastapainoa työlle hän saa ajamalla muutaman kerran vuodessa rallia. Tallissa on oma VW Polo 1400 cm3.

Perheyritys ja oma valmistus

Finsoffat-yrityksen perustivat Jarmon vanhemmat Linnea ja Martti Honkanen Kellokoskelle vuonna 1970. Moporahat hän teki hakkaamalla nappeja. Elämä on koettu sohvien perspektiivistä. Sukupolvenvaihdos tapahtui vuonna 2005. Yhtiön tuotanto siirrettiin Keravalle moottoritien varteen vuonna 2008.

– Isä antoi vastuuta hyvin – jos en olisi saanut sitä jo hyvissä ajoin, olisi ollut haastavaa. Opin vastuisiin pitkän ajanjakson, noin kymmenen vuoden aikana.

Finsoffat on perheyritys, jossa työskentelee Jarmon lisäksi hänen veljensä, tuotantopäällikkö Janne Honkanen, siskonsa, ompelimon esimies Kirsi Eskelinen, sekä pojat Ilkka verhoilussa ja logistiikasta vastaava Riku.

Finsoffat valmistaa, myy ja markkinoi sohvia, sohvakalusteita, vuoteita ja tuoleja. Keravan toimitiloissa on tuotannon käytössä 3000 m2 ja myymälällä 600 m2. Yritys työllistää 25 henkeä ja sen liikevaihto on n. 3,8 Me.

Menestystä laman keskellä

– Koimme pientä nousua koko ajan ja vuonna 2009 päätimme rakentaa tehtaanmyymälän. Sitä ennen olimme vain valmistaneet huonekaluja. Vuonna 2012 laajensimme sitten myymälällä Porttipuistoon. 2015 alusta palkkasimme hyvän myyntimiehen, joka antoi uskoa, ja aloimme laajentaa myymälätiloja Keravalla. Vuonna 2016 valmistui viimeisin laajennus. Kellokosken ajoista henkilökunta on tuplaantunut.

Finsoffat valittiinkin kotikaupungissa Vuoden Yrittäjäksi 2016. Perusteina oli mainittu vakavaraisuus, taloudellinen kannattavuus ja kasvu sekä kansallinen näkyvyys ja toiminta hyvänä työnantajana.

Salaisuutena oma valmistus

Finsoffien salaisuus on oma valmistus Keravalla, joka mahdollistaa tuotteiden räätälöinnin asiakkaiden vaatimusten mukaisiksi. Finsoffat tekee myymistään sohvista 80 % itse. Laajasta omasta mallistosta on nopeaa ja edullista modifioida tuotteita. Sohvia toimitetaan myös tukkumyyntinä koko maahan, jossa jälleenmyyntipisteitä on n. 60. Tukkumyynti muodostaa n. kolmanneksen liikevaihdosta.

Myös omien mallien uudelleenverhoilu on saavuttanut suosiota. Normaalisti verhoilu maksaa saman kuin uuden ostaminen, koska sohva joudutaan purkamaan ja kaavoittamaan, mutta kun tietokoneelta löytyvät kaikki kaavat, voi verhoilun saada parhaimmillaan jopa samana päivänä.

– Tuonti on luonut kilpailua, joka on pudottanut monia saman kokoluokan tekijöitä pois. Meillä on vahva usko siihen, että kun löytää oman raon palvelun ja räätälöinnin kautta, se johtaa menestykseen. Jos pitäisi valloittaa koko maailma tai Suomi, olisi se haastavaa, mutta kun valloittaa oman, sopivan asiakaskunnan, se riittää.

– Oma vapaus on tärkeää. Suurimpia tyydytyksen aiheita on se kun uusi malli menee kaupaksi. Tai kun löytää uusia, parempia tapoja toimia, kuten ratkaisuja tuotantoon, Honkanen toteaa.

(Lisää yrittäjätarinoita Uudenmaan Yrittäjien sivuilla "Yrittäjän kasvot" -palstalla).

Vas. Jarmo Honkanen, poika Ilkka, joka verhoilee, toinen poika Riku huolehtii logistiikasta, veli-Janne on tuotantopäällikkö ja sisko-Kirsi on ompelimon esimies.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page