top of page

Suomi nousee uhkien keskeltä

Mitä on suomalaisuus? – Se on säntillisyyttä, täsmällisyyttä, rauhallisuutta, käytännöllisyyttä, kiihkottomuutta, sovituista asioista kiinni pitämistä eli luotettavuutta, sekulaarisuutta, ahkeruutta, tasa-arvoa, sananvapautta, demokratiaa – mutta myös synkkyyttä, yksinäisyyttä, jurottamista.

Nämä ominaisuudet ovat syntyneet alun perin luonnon vaikutuksesta. Jos et hoitanut asioitasi pakkasessa, kuolit pois. Tasa-arvo on sisäsyntyistä ja näkyy kielessämme, jossa ei ole maskuliinia tai feminiiniä, kuten useimmissa kielissä on. Luovuimme uskonnosta poliittisena voimana jo aikoja sitten.

Meillä on oma kulttuuri, joka on ehkäpä edistyksellisin maailmassa. Liikakansoittuvalla planeetallamme suomalaiset ominaisuudet ovat niitä joita kaivataan monissa kulttuureissa esiintyvän kiihkon sijaan.

Jokainen pitää omaa kulttuuriaan parhaana – sokeuttaan. Suomalaisesta kulttuurista tekee ylivoimaisen se, että sen annetaan kehittyä. Jos tulee uusia, parempia tapoja tai toimintamalleja, ne otetaan käyttöön. Monissa muissa kulttuureissa tapojen muuttaminen on kiellettyä ja niitä, jotka yrittävät muuttaa järjettömiä tapoja, voi uhata jopa kuolemanrangaistus.

Yhdessä maassa yksi kulttuuri

Suomessa halutaan olla edistyksellisiä ja tasa-arvoisia niin pitkälle, että on haluttu ymmärtää ja hyväksyä ns. monikulttuurisuus. Jos vaivautuu selvittämään, mitä kulttuuri tarkoittaa, huomaa pian, että yhdessä maassa toimii vain yksi kulttuuri. Monikulttuurisuus on käytännössä mahdoton, niin kauniilta kuin se kuulostaakin.

Kulttuuri tarkoittaa yhdessä sovittuja tapoja, jotta voidaan toimia yhdessä. Kulttuuri perustuu paljolti lakeihin ja sen keskiössä on kieli. Jos joku rupeaa puhumaan muille epäselvää kieltä, pitää pyhäpäivänsä perjantaisin, ei hyväksy joulua tai suvivirttä, vaan hoilaa omia laulujaan omaan aikaansa – ajaa väärällä puolella tietä, joutuu törmäyskurssille. Se on yksinkertaisesti epäkäytännöllistä. Ei löydy perustetta, miksi tällaista toimintamallia tulisi edistää.

Suvaitsevaisuus on eri asia kuin monikulttuurisuus. Suvaita pitää ja se myös tuottaa elämään uutta, mielekästä sisältöä. Suvaitsevaisuuden kautta voidaan kenties omaksua kulttuuriin uusia tapoja ja arvojakin. Erilaisuutta tulee suvaita, mutta suvaitsevaisuuden tulee olla kaksisuuntaista. Me emme voi yksin suvaita muslimeja, jotka sitten eivät suvaitsekaan meitä.

Maailman tilanne on muuttunut voimakkaasti sitten maailmansotien. Keskiössä ovat lukumäärät, joita ihmiset eivät tunnu ymmärtävän. YK:n mukaan maailmassa on 65 miljoonaa pakolaista ja lähes miljardi rutiköyhää. Suomessa vaaditaan rajoja auki, eikä lainkaan ajatella, mitä se voi merkitä.

Suomessa on maailman korkein elintaso, jos mukaan lasketaan muitakin arvoja kuin raha, jota sitäkin kyllä on. Tämä elintaso halutaan taata kaikille täällä asuville. Mitä se tarkoittaa, jos tänne otetaan satoja tuhansia pakolaisia? Kuolemaa. Siitä syntyy tappelu, koska jokaiselle ei ole tarjota elämää, ei tulevaisuutta, vaan syrjäytynyttä olemista kylmässä ja pimeässä maassa, vieraassa kulttuurissa.

Mutta tätä eräät haluavat ja huutavat suu vaahdossa. Rajat pitäisi pitää auki kaikille, jotka tänne haluavat tulla maailman korkeimpaan elintasoon. Heille ei tunnu olevan väliä, kuinka monta ruokittavaa suuta tänne tulee. He eivät ymmärrä lukuja ja matematiikkaa. Mutta määrät ratkaisevat. Onneksi kaikessa hiljaisuudessa viranomaisemme ovat saaneet pysäytettyä maahanmuuttovirran.

Suomeen kyllä mahtuu lisää ihmisiä. Väestönkasvu on omasta takaa hidasta – liian hidasta turvaamaan tulevaisuuden. Tarvitsemme siis maahanmuuttajia. Kyse onkin siitä, kuinka monta ihmistä tulee kerralla ja siitäkin, minkälaista porukkaa. Kyllä tulijat pitää voida valita. Eikä kansalle saa antaa kuvaa, että maahanmuutto ei ole hallinnassa.

Venäjä haluaa olla uhka

Putinin Venäjä muodostaa selkeän uhan. Muistuttaisin, että ennen Sotsin olympialaisia kaikkien sivistysmaiden sotilasbudjetteja pienennettiin ja useat maat luopuivat asevelvollisuudesta. Maailma näytti astuvan lopullisen rauhan kauteen. Kunnes Putin sekosi ja ryösti Krimin ja aloitti sodan Ukrainassa. Sikamaisen törkeästi. Sen jälkeen Putin on uhannut muita mm. ilmavoimilla sekä ns. hybridisodankäynnillä, joka tarkoittaa mm. paskanpuhumista kaikesta mahdollisesta, toisen haitaksi ja ryssän eduksi.

Putinin kannatus Venäjällä oli ennen Sotsia 26 %, Krimin valtaamisen jälkeen 86 %. Sen jälkeen jokainen maa on kasvattanut sotilasmenojaan ja palauttanut asevelvollisuuden. Älkäämme koskaan unohtako sitä, miten Putin tuhosi hyvän kansainvälisen kehityksen, sekä myös Venäjän oman kehityksen.

Venäjää on vastustettava kaikin keinoin, sillä Venäjällä ei ole arvoja – ei sananvapautta, ei demokratiaa eikä ihmisoikeuksia. Venäläisten propagandakeskusteluun ei edes pidä mennä mukaan, sillä se antaa kuvan, että Venäjä on vain eri mieltä, mutta muuten tasa-arvoinen. Tällaisen rosvomaan kulttuuria ei voi levittää muualle.

Talous on veitsenterällä

Talous on muodostunut kompastuskiveksemme. Taisimme jäädä vähän kuin laakereille lepäämään Nokia-huuman aikoihin. Organisoimme yhteiskunnan, jossa ihmisille myönnettiin enemmän etuja kuin vaadittiin velvollisuuksia. Sosiaaliturva alkoi olla niin kattava, että monille se antoi väärän kuvan siitä, miten toimeentulo syntyy.

Yritimme korjata asiaa velanotolla, mutta se auttoi kuin kuuluisa housuun pissiminen pakkasella. Kilpailukykymme heikentyi, kilpailijamaat menivät ohi, ja Suomi olikin Euroopan ainoita maita, jossa lama jatkui vielä vuonna 2016. Jäsenyys EU:ssa esti tilanteen korjaamisen ulkoisella devalvaatiolla ja lopulta päädyttiin yrittämään sisäistä devalvaatiota. Tässä mennään edelleen ja riidellään siitä, onko kilpailukykyä edes tarpeen korjata.

Menneellä viikolla luin ensimmäiset uutiset siitä, että kahdeksan vuotta kestäneen laman niska on taitettu. Hyviä uutisia on tullut paljon: risteilijätilauksia, autotehtaaseen sijoittamista, miljardi-investointeja metsäteollisuuteen, rakennusteollisuus on paikoin ylikuumentunut. Nousu tulee olemaan hidasta ja näkyy viimeisenä reaalitaloudessa. Talousasiantuntijat muistuttavat, että rakenteellisia uudistuksia tulee silti jatkaa.

Suomalaiset menestyvät

Suomalaiset ovat viime aikoina menestyneet maailmalla. Saimme juuri Formula 1 –maailmanmestarin, vaikka Nico huonosti puhuukin suomea. Henri Kontinen voitti tennismestaruuden, Patrik Laine seikkailee NHL:n maalipörssin kärkisijoilla, salibandymaajoukkue voitti maailmanmestaruuden ja kaiken kruunaa Saara Aalto, tyttömme naapurikunnasta Järvenpäästä, joka oli paras brittien X Factorissa, vaikka jäikin toiseksi. Jalkapallosta en tässä puheessa halua sanoa mitään, vaikka Backe saikin potkut.

Suomalaiset siis menestyvät – eikä ihme. Pyrkiihän kulttuurimme kehitykseen, on tasa-arvoinen ja luo mahdollisuuksia kaikille. On vain lopetettava turha valittaminen ja tartuttava toimeen. Menestyksen resepti on aina ollut kaikkialla sama: mene muiden edellä eli kehitä uutta. Edelläkävijät menestyvät aina. On oltava rohkea ja katsottava tulevaisuuteen.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page